Nanduhria's Goldberry - avaustulos

Eviralta saapui eilen Raikun avauslausunto:

"1. Voimakas maksan rasvoittuminen ja äkillinen maksatulehdus
2. Voimakas äkillinen verenvuoto ruuansulatuskanavaan
3. Välitön kuolinsyy: Shokki

Kommentti: Ruumiinavauksen päälöydös on maksan voimakas rasvoittuminen (hepaattinen lipidoosi, "rasvamaksa") ja äkillinen verenvuoto ruuansulatuskanavaan. Koiran menehtyminen johtuu todennäköisesti suolistoverenvuodon aiheuttamasta äkillisestä voimakkaasta verenhukasta ja shokkitilasta. Lisäksi maksassa todetaan äkillisiä kuolioisia tulehdusmuutoksia ja erikoisvärjäyksessä kudoksessa nähdään pieni määrä bakteereita. Muutoksen taustalla on todennäköisesti bakteerien nouseminen suolistosta maksaan verenkierron tai sappiteiden kautta.

Voimakas maksan rasvoittuminen on koiralla harvinaista ja seurausta rasva-aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Taustalla voi olla useita syitä, mm. varastorasvojen liiallinen mobilisointi kudoksista (negatiivinen energiatasapaino esim. syömättömyyden tai äkillisen laihtumisen seurauksena), hoitamaton diabetes (epätodennäköinen kyseisellä koiralla), runsas rasvan saanti ravinnosta ja/tai maksasolujen vaurioituminen. Myös kortisonilääkitys on voinut altistaa koiran rasvamaksan ja maksatulehduksen kehittymiselle. Äkillinen suoliston verenvuoto voi olla seurausta maksan toiminnan häiriintymisestä, joka on johtanut hyytymistekijöiden puutokseen ja sitä kautta verenvuototaipumukseen. Koirilla esiintyy myös äkillistä veristä suolistotulehdusta (nk. hemorraginen gastroenteriitti), joka tyypillisesti johtaa eläimen yleiskunnon nopeaan romahtamiseen. Suolen seinämässä todettiin voimakkaat kuolemanjälkeiset pilaantumismuutokset, joten suolistoverenvuodon syytä ei voida enää luotettavasti määrittää.

Tutkituissa pään lihasnäytteissä ei todettu viitteitä aktiivisesta lihastulehduksesta. Vatsaontelon leikkaushaava ja mahalaukun kiinnityskohta olivat myös siistit (ei merkkejä haavatulehduksesta)."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kun kolmesta tulee yksi

Sijoitustytöt Miina ja Mokka

Belgianpaimenkoirien rotumestaruudet Oulussa